SEAA

SEAA Society for East Asian Archaeology

 

 

Post-conference Tours

 

 

 

 

The Organising Committee has put together two post-conference tours, one to Hubei province, and the other to Zhejiang Province, both running 12-15 June.

Each tour will require a minimum number of 30 participants, who will be accompanied by two stewards from Nanjing University plus local colleagues.

For either option each participant pays approximately 2100RMB (a company who shares a room with another guest pays 1100RMB), which includes bus fare, toll fees, hotel, food, and narrators’ honorarium, upon arrival at the conference. A more accurate budget and itinerary will be available later. Cash payment upon arrival at the conference venue will be required.

The hotel (3-star or above) and food that the budget targets at are not luxurious but decent.

Participants may choose to depart from Wuhan or Shanghai (after 14:00) on Day 4 (15 June) instead of from Nanjing.

If you wish to join a tour please send the pieces of information to Mr. Liu Binbin at liubb1992@gmail.com by 31 March 2018.

--
 

Tour option 1 Hubei or option 2 Zhejiang
Family Name
First Name
Departure city
Email
Food preference (Muslim or vegetarian)

Company’s Family Name
First Name
Departure City
Email
Food preference (Muslim or vegetarian)
--

The full range of information will be available on shortly. Detailed tour information follows below.





Option I: Hubei Province


Day 1
Bus to Tonglushan, 8 hours, 7:30-15:30
1.Site: The Tonglushan Copper Mine
Description: The Tonglushan Copper Mine, a National Cultural Heritage, is a major ancient copper mine in the middle Changjiang River Valley. It was first excavated in 1973, exposing a complex of copper mining and smelting features, lasting from the ninth century BC through the first century AD. The excavation was renewed in 2014 to find the Sifangtang cemetery, in which miners and metalworkers were presumably buried, and in 2016 a site park was constructed.
What to see: site and museum
Narrator: Chen Shuxiang (chief excavator)
Length of time: 2 hours, 15:30-17:30

Lunch: carry-on
Hotel: Near Hubei Province Museum
Dinner: In the Daye City

Day 2
1.Site: Hubei Province Museum
Description: The Hubei Province Museum is a conglomerate of museum and institute of archaeology. The museum hosts a number of standing exhibitions that feature the Qujialing Culture, the Panlongcheng site, Chu State sites, and Tomb of Marquis Zeng that the Institute of Archaeology has been excavating. A troupe of the museum is performing music and dance to provide an opportunity for the general public to appreciate a replica of the orchestra from the Tomb of Marquis Zeng.
What to see: exhibitions and performance
Narrator: Fang Qin (head of the museum)
Length of time: 2 hours, 9:00-11:00

Bus to Panlongcheng, 1 hour, 11:00-12:00
Lunch: at 12:00 near the Panlongcheng City, 12:00-13:00

2.Site: The Panlongcheng site
Description: The Panlongcheng site was discovered in 1954, and first excavated in the 1970s, when a complex of a walled settlement, a palace, and cemeteries were discovered. Dated to the Erligang Period, the site has been considered to be a Shang outpost in the middle Changjiang River valley, which is thought to deliver copper to the Shang urban centers in the north. Since 2014, fieldwork was renewed to investigate the environmental setting, urban planning, and craft production.
What to see: site
Length of time: 2 hours, 13:00-15:00
Narrator: Zhang Changping

Bus to Suizhou, 3 hours, 15:00-18:00
Hotel: Suizhou
Dinner: Suizhou

Day 3
1.Site: Suizhou City Museum
Description: The museum was founded after the discovery of the Tomb of Marquis Zeng in 1978. Most of the artifacts from the tomb, however, are now housed in the Hubei Province Museum; participant may view the bronze vessels recently discovered in the area of the Suizhou City, and the magnificent discoveries of the tombs of anteceding rulers of the Zeng state at the Yejiashan and Wenfengta cemeteries, which were excavated in the recent years and housed in the laboratories.
What to see: Exhibitions in the museum and laboratories in the basement
Narrator: Huang Fengchun
Length of time: 2 hours, 9:00-11:00

Bus to Sujialong, 1.5 hours, 11:00-12:30
2.The Sujialong Site
Description: The Sujialong site was discovered in the 1960s, when a number of prestigious bronze vessels of the Zeng state were uncovered and the history of the formerly obscure state Zeng was unveiled. The renewed excavation in the last two years, prompted by the increasing tomb-raider activities, uncovered 106 tombs and inscribed bronze vessels of the Chunqiu Period. The expanded investigation in the neighboring area exposed metalworking evidence including slag and furnace.
What to see: site and excavated areas
Narrator: Li Xiaoyang
Length of time: 2 hours, 12:30-14:30

Lunch: near Sujialong

Bus to Qujialing, 2 hours, 14:30-16:30
3.Site: The Qujialing Site
Description: Being a National Cultural Heritage, Qujialing was discovered in 1954 and subsequently excavated thrice. It is a major Neolithic settlement of the synonymous culture of 5300-4500BP in the middle Changjiang River valley, featuring painted grey pottery and egg-shell pottery. The fourth excavation since 2015 has uncovered strata of the Youziling and Shijiahe cultures and metalworking slag of the Shijiahe culture.
What to see: site, excavated areas
Narrator: Luo Yunbing
Length of time: 1 hour, 16:30-17:30

Hotel: Qujialing
Dinner: Near Qujialing

Day 4
Bus to Shijiahe, 1 hour, 8:00-9:00
Site: The Shijiahe Site
Description: Discovered in 1954, the Shijiahe site has turned out to be the largest and most complex walled settlement in the middle Changjiang River valley. The continuous excavation since 1955 has uncovered a great number of “too-nice to-be-real” jade artifacts and copper artifacts of the Shijiahe culture. The site has also yielded strata of the Youziling and Qujialing cultures.
What to see: site, excavated areas, and a small exhibition
Narrator: Liu Hui
Length of time: 2 hours, 9:00-11:00

Lunch: Shihe Town, 1 hour, 11:00-12:00

After lunch: Bus trip back to Nanjing via the Tianhe Airport in Wuhan (14:00), arrive in Nanjing about 21:00



 

Option II: Zhejiang Province

Day 1

Bus trip from Nanjing to Anji City Site, 250km, 3 hours, 8:00-11:00

1. Site: Anji City Site/Bamudun Tomb
Description: 12km to the northwest of the present-day seat of Anji County, the site is a large settlement that remained in use from the Eastern Zhou period through the Eastern Jin. It was discovered in 1986, and continuously excavated by Zhejiang Province Institute of Cultural relics and Archaeology. To date, there have been uncovered the city wall and some areas inside it along with proto-porcelain of the Eastern Zhou, glazed pottery of the Han dynasty, and porcelain of the Western and Eastern Jin. Around the city two large cemeteries have been discovered at Longshan and Bijiashan. The Bamudun complex at Longshan is currently under investigation; so far 28 accessory tombs around the main one have been excavated. The stamped hardwares, proto-porcelain, and other pottery sherds date them to the Shang, Zhou, Qin, and Han dynasties. In 2017, the Anji City site and the Longshan cemetery were enlisted as a national site park.
What to see: Anji City Site, Bamudun Tomb
Length of time: 2 hours, 11:00-13:00
Narrator: Huang Haode

Lunch: Anji, 13:00-14:00

2. Site: Anji County Museum
The museum features works of Wu Changshuo and a historical survey of Anji County. The latter extends from the Neolithic Age through the modern time, and among the displayed artifacts are Shang dynasty bronzes from tombs at Sanguanzhou, proto-porcelain and jades from the Longshan-Bijiashan cemeteries of the Yue state, lacquerwares of Liangpeng’s tomb of the Chu state, and Three Kingdom period porcelain from the Tianzigang cemetery.
What to see: museum
Length of time: 2 hours, 14:00-16:00
Narrator: Huang Haode

Bus to Stuart Hotel (near Liangzhu), 1.5 hours, 16:00-17:30
Hotel: Stuart Hotel
Dinner: Stuart Hotel

Day 2
Bus to Liangzhu, 8:00-8:30
1. Site: The Liangzhu Site
Description: A site of national significance, Liangzhu is considered to represent a major political, economic, cultural and religious center of the prehistoric Liangzhu Culture (3300-2300BC) in southeast China. It was discovered in 1936, and excavated continuously ever since. Apart from jade-clad tombs at the cemeteries of Yaoshan, Fanshan, and Huiguanshan, large-scale investigations operated by Zhejiang Province Institute of Cultural Relics and Archaeology in the recent decade have come to find a remarkable walled settlement of Mojiaoshan, an outer wall, and a set of dams, all of which were masterminded to protect the settlement in the wetland. A national site park is planned as a part of the wide-ranging efforts to inscribe the site on the UNESCO World Heritage List.
What to see: site per se; the Liangzhu Museum is closed for remodelling
Narrator: Chen Minghui
Length of time: 2 hours, 8:30-10:30

Bus to Zhejiang Province Museum, 1 hour, 10:30-11:30
2. The Zhengjiang Province Museum (the Wulin Branch)
Description: As a branch of the Zhejiang Province Museum, it provides a historical survey of the material culture of Zhejiang Province, featuring Kuahuqiao culture, Liangzhu culture, Yue State, the Yue Kiln, and Longquan Kiln (first floor). A number of Yuan, Ming and Qing landscape painting, including renowned Huang Gongwang’s “Dwelling in the Fuchun Mountains”, is also displayed here (third floor).
What to see: museum
Length of time: 1.5 hours, 11:30-13:00
Lunch: near museum, 1 hour, 13:00-14:00

Bus to China National Silk Museum, 10 minutes
3. China National Silk Museum/Southern Song Official Kiln Museum
Description: Founded in 1992, the museum is designated to collect, study, restore, and display ancient textiles of China and other countries. The standing exhibition “Brocade City: Chinese Silk and the Silk Road” presents the historical development of Chinese silk and cultural interaction. Other exhibitions feature the reconstructed brocade weaving machine models discovered at Laoguanshan in Chengdu, silk weaving technology, and modern fashion garments.
What to see: museum
Length of time: 14:10-15:30

Bus to Southern Song Official Kilns Museum, 10 minutes
4. Southern Song Official Kilns Museum
Description: Also founded in 1992 at the site of Southern Song official kilns, the museum is designated to collect, study, and display Chinese porcelain. The standing exhibitions feature the official kilns at Jiaotanxia and Laohudong, and the production and consumption of these kilns.
What to see: museum
Length of time: 16:00-17:00

Bus to Cixi, 2.5 hours
Hotel: Cixi City
Dinner: City City

Day 3
Bus to Shanglinhu, 0.5hour, 8:00-8:30
1. The Shanglinhu Kiln Complex
Description: Located at Lake Shanglinhu, the site has been a production center of the Yue porcelain, which lasted from the Eastern Han through the Song dynasty. Investigation was initiated in the 1930s, but archaeological excavation was only started in the 1990s. To date, several loci of Dilingtou, Hehuaxin, Silongkou, Shimanong, and Housi’ao have been exposed. The excavation at Housi’ao, in particular, uncovers the historically famous “miseci (secret color porcelain)”. In 2017, a national site park is built to preserve and display the site complex.
What to see: Excavated areas at Housi’ao
Narrator: Zheng Jianming (chief excavator)
Length of time: 1.5 hours, 8:30-10:00

Bus to Hemudu, 1 hour, 10:00-11:00
2. The Hemudu Site Museum
Description: Discovered in 1973 and excavated in the succeeding years, Hemudu presents a quintessential wetland settlement of the Neolithic Age (7000-6000). The raised dwellings and rice remains uncovered at the site have provided the essential data for the study of a rice agriculturalist community. In 1993, a site museum was founded to display the excavation materials.
What to see: museum
Narrator: Sun Guoping (chief excavator of Tianluoshan, a sister site of Hemudu)
Length of time: 2 hours, 11:00-13:00
Lunch: near Hemudu, 1 hour, 13:00-14:00

Bus to Ningbo city, 1.5 hour, 14:00-15:30
3. China Port Museum of China
A phenomenal development in China is the underwater archaeology in the recent two decades. Several underwater sites have been excavated in the waters of China and beyond, and several centers of underwater archaeology have been in operation. In 2014, China Port Museum was founded in Ningbo city to exhibit the achievements of Chinese underwater archaeology.
What to see: museum
Narrator: Wang Jiehua (head of Ningbo City Institute of Archaeology)
Length of time: 1.5 hour, 15:30-17:00

Hotel: Bixiu Shanzhuang Holiday Inn
Dinner: hotel

Day 4
Bus to the Pudong Airport in Shanghai, 4 hours, 8:00-12:00
Participant may book returning flights after 14:00
Lunch: near the airport, 12:00-13:00

Bus to Nanjing University, 5 hours

Dinner: Nanjing University
Hotel: Nanjing University

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conference main page

Call for Papers

Hotel Information

Post-conference Tours

Schedule and Program

Conference Registration [New Members]

Conference Registration [Members only]

SEAA Student Award Program